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County Managed Care Advocate Meeting  
Q & A on the Health Insurance Unit of Benefit Recovery 

 
 
Q: Does Benefit Recovery verify all policy information that is entered by county workers 
for accuracy and if the information is loaded incorrectly does the health insurance staff 
make the necessary corrections?  
 
A: Benefit Recovery receives a daily report that includes all policies that are loaded in MMIS in a 
“non-reviewed” status for us to review and enter the appropriate carrier code. The carrier code 
clearly identifies the insurance company name and claims mailing address. Due to our 
extensive knowledge of the major insurance carriers and policy numbers that are identified with 
those major carriers, in most cases, health insurance staff will makes changes to policies that 
appear to be loaded incorrectly. This would especially apply to policies loaded under a SSN.  
A majority of the major carriers have given Health Insurance staff access to their websites that 
allow us to view the policy #, group #, subscriber information and begin and end dates. We 
would access these sites in cases where inaccurate information is given in order to load them 
properly. In some cases, we will call the worker to see if they have a copy of the client’s card to 
obtain the correct information to load in MMIS. As a last resort we may enter the policy under 
the SSN to ensure we are cost avoiding on claims. We always correct when we receive calls 
from providers, recipients or workers and correct policy information is provided.  
 
Q: Should pharmacy, dental and vision coverage be loaded separately from the medical 
policy?  
 
A: In most cases this would be true. If the client presents 3-4 cards it can be clearly identified 
that there are 3-4 different insurance carriers. For example a client may have a Preferred One 
card (medical), Express Scripts (pharmacy), and a Delta Dental card. You would need to load 
three separate policies. There are some insurance companies that provide the medical and 
dental coverage together and many of the union plans provide coverage for medical, dental, 
pharmacy and vision. This would include the insurance carriers such as Wilson McShane and 
Zenith Administrators. 
 
Q: When should a client be excluded from managed care using the HH exclusion?  
 
A: Per policy, a client should be excluded from managed care when the policy has been 
determined cost effective.  

Exclusion from Enrollment in a Managed Care Organization (MCO) 
Exclude clients in the following categories from participation in managed care enrollment. These 
clients will receive health care through traditional fee-for-service (FFS).   

  MA eligible clients with private health care coverage that has been determined cost effective. 

Note:  Exclude MA enrollees from managed care during the cost effective determination. If 
current MA enrollees gain access to health insurance that may be cost effective, 
continue managed care during the determination process. Disenroll them from 
managed care upon determining that the coverage is cost effective. 

  MA eligible clients with non-cost effective private health care coverage through a Health 
Maintenance Organization (HMO) licensed under Minnesota Statutes §62D. These people 
may enroll on a voluntary basis if they select the same MCO as their private HMO. 

http://www.dhs.state.mn.us/dhs16_145398#pmap
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Q: Are all policies reviewed for cost effective at the county level and if a policy is   
determined not cost effective, does a client have to stay enrolled in that insurance?  
 
A: All policies that qualify for cost effective premium reimbursement are supposed to be 
reviewed at the county level. There are circumstances where county workers send cost effective 
referrals to BRU for review and determination. The Health Insurance staff generally provides 
same day or next day response to the referrals faxed in.  
 
If the policy is determined not cost effective, the client may choose to drop the insurance 
coverage. Many clients choose to keep the insurance coverage and are responsible to pay for 
the monthly premium.   
 
Q: How do workers determine a BCBS policy falls under Blue Plus to determine if it is 
state-certified HMO coverage?  
 
A: Blue Plus policies are easy to distinguish because there is a Z in the group number suffix 
(example: EP852-ZA). These are always coded in MMIS with coverage type 06 (HMO). It has 
been this way for some time and it is my understanding that BCBS continues to contain the 
alpha character Z to identify the Blue Plus plans.  
 
Q: How should county workers advise clients to access care when insurance coverage is 
through an absent parent and the coverage is out of state?  
 
A: There are a couple scenarios in terms of out-of-state coverage.  

• The absent parent who lives out of state (Indiana for example) may have insurance 
coverage that provides coverage here in MN or at least with a select number of 
providers. A phone call to the insurance company may be necessary by the custodial 
parent to determine the break-down of plan coverage and what providers are covered. If 
the insurance company will not provide the custodial parent with this information call 
BRS Health Insurance staff for review. We can try to work with the insurance company 
and determine if it is in the best interest of the client to load the policy information in 
MMIS. If the plan covers providers that are 30 or more miles away from the client and 
they have no way to access this coverage, we may determine it is not worth adding this 
insurance coverage. Or we may add it and use an exception code that bypasses the 
providers claims and pays them but allows us to bill to the insurance company.  

• The insurance coverage does not cover any services in MN. In these cases there is no 
point in adding the insurance coverage. Make a case note that while the absent parent 
carries insurance coverage it is out of state coverage and services/providers are not 
covered in MN.          

 
Q: How does it work when a client has drug with deductible coverage? How does the 
pharmacy find out how much the deductible is?  
 
A: When we code a policy with a 04 coverage type (drug with deductible) it allows the pharmacy 
to bill claims to DHS without getting an edit for “other insurance coverage.” DHS pays the claim 
and we turn around and bill the insurance company to determine if we are able to recover 
payment on any of the claims submitted. This coverage type is rarely used due to the labor 
involved in this process and possible misuse of state funds. The Health Insurance staff obtains 
information from the insurance company or client so the use of the 04 coverage type is justified. 
Many of the Union plans (Wilson McShane and Zenith) or individual plans carried by clients 
require the 04 coverage type. In these cases either the client is asked to pay up front for the full 
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cost of the prescription and then send in a claim for reimbursement to the insurance company or 
the plan has a large deductible ($3000.00-$5000.00) and prescriptions are not covered until this 
deductible is met.  
 
In terms of the pharmacy finding out if the deductible has been met, unfortunately we are unsure 
if or when they find out. The do not call into BRS Health Insurance and provide us with this 
information. They may submit claims and indicate insurance payments and if this was noted by 
a BRS staff, we may change the coverage type from 04 to 05 (drug with co-pay) after verifying 
with the insurance company the deductible has been met. Because the providers are getting 
paid by DHS, most pharmacies continue to bill DHS without addressing the other insurance 
coverage. This is why it is rare for Health Insurance staff to enter policies using the 04 coverage 
type. There have been cases where the insurance company will call and notify us that 
prescriptions should be handled by the insurance company and we change the drug coverage 
type in those cases.   
 
 
Benefit Recovery Contact Information 
 
Phone:    651-431-3100   or    1-800-657-3963 
 
SIR email address:    DHS_DHS HCO BRS-Health 
 
FAX:       651-431-7431 
 


